Hoe blijf jij in balans?

Werk jij met mensen? Lukt het jou om de impact van de verhalen van je cliënten in een passend perspectief te plaatsen? 
In een tijd waarin meer zorg nodig is met minder professionals doet dit wat met de werk- en prestatiedruk van professionals. Dit kan een verhoogd stressniveau opleveren. Als de impact van de cliëntverhalen en gebeurtenissen zo groot is dat je moet balanceren tussen empathie en professioneel handelen is dat soms ingewikkeld. Je kunt niet teveel meeleven want dat is niet helpend, maar je kunt ook niet teveel op afstand blijven, dan is er geen connectie met je cliënt en boek je sowieso geen vooruitgang. Het kan betekenen dat het impact heeft op je functioneren en je welbevinden.
Door middel van individuele ervarings-coaching leer ik je vanuit mijn ervaringsdeskundigheid omgaan met die impact en werken we aan het vinden van een goede balans tussen empathie en professioneel handelen en een goede balans tussen werk en privé.  

Kun jij na het werken loslaten door een denkbeeldige knop om te zetten?
Verhalen van cliënten kunnen veel impact hebben. Soms hoor je verhalen waar je maag van omdraait. Waar herhaaldelijk mishandeling is, waar mensen alle gevoel van eigenwaarde zijn verloren. Waar geen uitzicht meer bestaat. Of kinderen die seksueel misbruikt zijn en ga zo maar door…
Soms kan ook een heel eenvoudig verhaal je bezig houden. Gewoon omdat het je raakt of doet denken aan een eigen ervaring of situatie.
Als hulpverlener heb ik wel eens de vraag gekregen of het me lukt om niets meer te voelen. Gelukkig is dat nooit gelukt en gaat dat ook nooit lukken.
Ik geloof dat dit voor heel veel hulpverleners zo is. Nog sterker, ik ben ervan overtuigd dat hulpverleners vaak meer voelen, misschien zelfs wel een vorm van hyperalertheid daarin ontwikkelen. Je weet immers wat voor impact gebeurtenissen op een leven kunnen hebben. Dat maakt dat voor veel hulpverleners geldt dat je empathisch vermogen met elk werkjaar groeit. Gelukkig ook, want dit kan super helpend zijn om mensen te ondersteunen en de benodigde inzichten te geven.
Tegelijkertijd kan het ook een last betekenen. Om vol te kunnen houden is het belangrijk dat je na het werk los kunt laten en dat valt niet altijd mee.
Om dit te doen zijn er diverse tools voor handen. Denk aan afschalen voor je naar huis gaat, meditatie, je collega’s, casuïstiek, intervisie en mijn persoonlijke; douchen na het werken. Zo zijn er waarschijnlijk nog veel meer.
Tijdens deze ervarings-coach vorm gaan we iets anders doen. De bovenstaande ‘afschaaltools’ worden daarin niet minder belangrijk, ze worden aanvullend. Wat we gaan doen is werken aan een andere mindset.
Vanuit mijn ervaring als ‘slachtoffer’ weet ik dat het mij niet zou hebben geholpen als de hulpverlener midden in de nacht wakker zou liggen van mijn problemen. Eerlijk gezegd zou ik dat zelfs beledigend voelen omdat het probleem van mij was en niet van de hulpverlener.

Tijdens ervarings-coaching gaan we werken aan een houdingsaspect waarin je empathisch blijft maar geen probleemdrager wordt en de cliënt kunt activeren. Daardoor kun je de afstand en nabijheid in balans brengen waardoor je stress niveau daalt en je direct gaat voelen dat de werkdruk daalt.
Heb je interesse, schrijf je dan in voor ervarings-coaching via marielouise.goossens@gmail.com. 

Inzet vanuit Stapbudget of loopbaanbudget mogelijk

Share