Orange the world day

Annet Nooijen• 1steCoordinator Maatschappelijk Domein bij Kunstkwartier1 w • 1 week geledenNiet gezellig wel heel belangrijk.
Op donderdag 25 november presenteerden we Trapped, Orange The World. Tijdens een wandeling rondom het Speelhuis werd je meegenomen in de wereld van huiselijk geweld. Je weet dat het gespeeld is en je weet dat het niet echt is maar het grijpt je naar je keel. Het bewees voor mij dat je niet weg mag kijken.
Het zou maar je realiteit zijn.

Ik ben blij dat we bij Kunstkwartier aandacht kunnen besteden aan het tegengaan van huiselijk geweld. En ook enorm trots op het team, Lucienne Lambermont, Marly KerstenFemke Maas en de cursisten die dit aan durven te gaan. Nog speciale dank aan Marie-Louise Goossens voor haar input en ondersteuning.

De cijfers zijn op een loper geschreven en vervolgens letterlijk op de stoep neergelegd. ‘7.438 Helmonders ervaren huiselijk geweld (gemeten april 2019-2020)’, lezen de bezoekers aan de dansvoorstelling Trapped. ‘In het eerste half jaar van 2021 zijn in Helmond 171 politiemeldingen gedaan van huiselijk geweld. In het eerste half jaar van 2021 zijn in Helmond 123 Veilig Thuis meldingen gedaan van huiselijk geweld.’ 

Wanneer wordt de grens overschreden?

Het maakt de problematiek die ze achter de glazen puien van het Helmondse theater zien, extra confronterend. Achter elk raam zien ze op een andere manier hoe geliefden proberen er samen het beste van te maken, maar het eigenlijk niet kunnen. Wanneer is het oké dat een man zijn vrouw vraagt om altijd haar mobieltje bij zich te hebben om maar voor hem bereikbaar te zijn? Wanneer wordt de grens overschreden? Op het moment dat hij boos wordt omdat ze de strijk niet af heeft? Of wanneer hij zijn handen echt niet meer thuis kan houden?

verhaal gaat verder onder de foto

DCI Media
© DCI Media

,,Dat is ook zo in de werkelijkheid, het is eigenlijk bijna nooit alleen maar geweld wat zich afspeelt. Het is niet zwart-wit, het is veel gecompliceerder”, zegt Marie-Louise Goossens. Als ervaringsdeskundige heeft ze de dansers – alle gevorderde en/of talentvolle cursisten van Kunstkwartier –  tijdens de voorbereidingen meegenomen in het verhaal achter huiselijk geweld. ,,Het overkomt beide partners, er zijn gevoelens van onmacht en frustratie en ook plegers zijn vaak zelf slachtoffer. Maar om dat realistisch over te brengen, moet je je eerst kunnen inleven.”

Elke keer nog iets wegslikken

Dat is aan choreograaf Luciënne Lambermont met haar voltallige cast wel besteed. Goossens is acht jaar geleden met het verwerkingsproces begonnen, schreef er een boek over en helpt nu als professional anderen in vergelijkbare situaties. ,,Maar als ik deze scènes zie moet ik elke keer nog iets wegslikken”, zegt ze. ,,Het zijn hele herkenbare fragmenten.”

Orange the World duurt nog tot en met 10 december en gedurende deze periode zijn meerdere gebouwen, waaronder Het Speelhuis en het gemeentehuis in Gemert, oranje aangelicht. Het is een van de acties die Soroptimistclub Helmond-Peelland op heeft gezet. Kunstkwartier komt met nog een voorstelling over huiselijk geweld op 12 februari. 

DCI Media

Achter elk raam zien bezoekers van de dansvoorstelling Trapped op een andere manier hoe geliefden proberen er samen het beste van te maken, maar het eigenlijk niet kunnen. Op de foto choreograaf Luciënne Lambermont, die ook zelf mee danst.
Share