Het appeltje

Een appel… Een zoete ronde glanzende vrucht. Gretig en vol verwachting van het zoete leven, tegelijkertijd fragiel en kwetsbaar in al zijn schoonheid.

Alles in potentie aanwezig om uit te groeien tot die krachtige bloeiende appelboom die op zijn beurt weer vruchten in de vorm van een appel zal gaan dragen.

Mijn vader heeft het niet geweten, hij is inmiddels al jaren geleden overleden. Het appeltje met daarin de foetus was een van zijn meest succesvolle producten van zijn sierglaskunst.
Binnen en buiten Nederland zijn er honderden, wellicht duizenden van deze appel met foetus verkocht. Toen mijn vaders handen werden aangetast door zijn spierziekte en hij door pijn gedreven zijn geliefde hobby en werk moest opgeven, nam hij een drastisch besluit. Alles, van sierglaswerk tot gereedschap, van appeltjes tot straalcabines, van glas, ontwerpen en branders, alles, alles bij elkaar, heeft hij compleet verkocht aan een opkoper.
Waarschijnlijk heeft de afwezigheid ervan confrontaties van onvermogen voorkomen. Het gemis van zijn hobby is altijd gebleven.

In onze privé voorraad hebben we naast wat andere voorwerpen ook een enkel, zijn allerlaatste appeltje kunnen behouden. Eerlijk gezegd heb ik het appeltje dat ik van mijn vader heb gekregen, weer doorgegeven aan mijn zoon en schoondochter bij hun eerste zwangerschap. Ondanks dat, blijft het glaswerk stilzwijgend een soort van collectief familie bezit, met mijn zoon Tim als trotse eigenaar van het appeltje met een onbetaalbare sentimentele waarde.

Wat zou mijn vader trots zijn, wat zou hij ongelofelijk trots zijn en het van de daken schreeuwen dat zijn appeltje uitgerekend op míjn boek staat.
Een vrucht in een vrucht, symbool voor een jeugdige zwangerschap. Wat mooi, wat compleet.

Postuum een bekroning op zijn werk, dat samen met mijn boek de wereld in gaat en op de cover van zowel mijn boek als mijn website zo prachtig de inhoud van het boek symboliseert. Niet alleen mijn vader is trots. Voor mij is het een connectie met mijn oorsprong die een verbinding vormt met mijn huidige bestaan.

Share